EUCZ
Kategorie
ÚvodNejčastější otázkyIzolace produktů STANLEY® a jiných značek a jaké jsou v ní rozdíly?

Izolace produktů STANLEY® a jiných značek a jaké jsou v ní rozdíly?

Jaké jsou rozdíly v izolaci výrobků?
Jednoduchá odpověď zní VELKÉ až OBROVSKÉ. Ale také záleží na tom, k jakému účelu chcete produkt používat a tedy jaká izolace/vlastnost je pro vás ta správná.
Při koupi termosky nebo termohrnku se můžete setkat s velmi rozdílnými izolačními vlastnostmi. Značky na trhu nabízí širokou škálu výrobků, mezi nimi i termosky a termohrnky, s velmi rozdílnými vlastnostmi s ohledem na jejich účel použití. Obecně se u termosek nebo termohrnků vyskytuje několik možností izolace a z toho plynoucích vlastností, zejména doby, po kterou udrží obsah v požadované teplotě. Existuje i evropská norma pro termosky, která je však velmi nepřesná a nedostatečná. Prakticky každá, alespoň průměrně izolovaná nádoba ji splňuje. Zde je seznam nejzběžnější typů izolace:
  • Plastový termohrnek bez izolace, tedy bez jakékoliv vlastnosti či schopnosti udržet teplé /studené (STANLEY® takové hrnky nemá a nevyrábí) cena je cca od 50,-Kč. I to je vysoká cena za něco, co nemá s termohrnkem nic společného. "Špatná" tepelná vodivost plastu supluje "termoizolační" vlastnosti. Jde tak pouze o nádobu na naplnění tekutým obsahem (Action, Pepco, Tiger, Orion, Banquet a podobné) 
  • Plastový hrnek s dvojitou stěnou, který může být doplněn termoizolační pěnou. (DOUBLE WALL nebo DOUBLE WALL FOAM INSUALTION) Takový hrnek je určen pro „prodloužení doby pití“, například při ranním spěchu v MHD nebo autě. Z hrnku pomalu a v klidu upíjíte ihned potom, co jsme si nápoj uvařili a prodloužíte si tak dobu pití. Stěnu termohrnku mohou být teplé, ne však horké. Cena je cca od 100,-Kč. Podle obsahu (300-500ml) udrží horké cca 1-2 hodiny. STANLEY® takové výrobky také nemá, ale svoje kladné vlastnosti určitě mají a někomu mohou vyhovovat. Vyjímlou je set na vaření kávy STANLEY® s dvěmi kalíšky v setu, kdy tyto kalíšky mají pěnovou izolaci, ale nejedná se o klasický termohrnek, jen je to přidaná hodnota kalíšku tak, aby vás hned nepálil do ruky.
  • Nerezový termohrnek s dvojitou stěnou plněnou vzduchem. (DOUBLE WALL INSULATED) Svými vlastnosti je velmi podobný izolaci termo pěnou, v případě plastového termohrnku, a je určen pro stejný účel. Je však designově hezčí, trvanlivější a robustnější s ohledem na použitý materiál - nerezovou ocel. Jeho stěna se po nalití horkého zahřeje. Doba, po kterou se nápoj udrží teplý či studený, je závislá na okolní teplotě a pohybuj se mezi 1-2h maximálně. Někteří ocení, že si mohou o tělo termohrnku zahřát ruce v sychravém počasí  Cena je cca od 150-200,-Kč  v kategorii nejnižší možné kvality (tenká ocel, lehce promáčknutelné apod.)
  • Nerezový termohrnek s vakuovou izolací. (VACUUM INSULATED) Tyto termohrnky patří mezi špičku a pouze někteří výrobci tuto technologii umí výrobně zvládnout. I tady však platí fyzikální zákony a doba, po kterou termohrnek udrží nápoj v požadované teplotě, se liší. Například velmi záleží na naplnění, výchozí teplotě tekutiny, četnosti otevírání a zůstatkovém objemu po „upíjení“. Fyzikální zákony jsou neúprosné. V případě objemu 250-350ml je doba cca 3-5 hodin, při objemu 350-600ml je doba 6-8 hodin pro běžnou pokojovou teplotu. V případě okolní teploty okolo 0ºC se doba zkrátí cca o 20-25%. Termohrnek s těmito vlastnostmi je určen pro „odložené pití“. Víte, že ihned nebudete nápoj konzumovat a chcete si ho vychutnat později. Stejný obsah v porovnání termohrnek vs termoska, vždy vydrží déle v termosce, z důvodu většího úniku tepla přes uzávěr termohrnku. Víčko termohrnku má jednoduše větší tepelné ztráty než úzké hrdlo termosky.
Podle norem PMI, které jsou mnohem přísnější než norma EU, se za výchozí stav pro horké považuje voda o teplotě 90°C . Za deklarovaný čas by měla voda zchladnout na, v případě vakuové izolace na 60°C. Což je stále velmi horký obsah na pití. Navíc je teplota  60°C laboratorně stanovena jako mezní teplota pro množení se bakteríí v obsahu nádoby. V případě studeného, je to vzestup teploty ze 2°C na 10°C. Pokud je uveden i čas na rozpuštění ledu, je to doba za kterou se ledová tříšť rozpustí na vodu. U značky STANLEY® jsou to řádově dny.